Marjolijn

Marjolijn won op het Concours om de Wim Sonneveldprijs 2010 (Amsterdams Kleinkunstfestival) de tweede prijs en studeerde in 2010 af aan de Amsterdamse TheaterAcademie Nieuwe Stijl met haar cabaretvoorstelling: Wanneer wordt ’t leuk? Van Van sept 2015 tot juni 2017 tourde ze samen met psychiater Bram Bakker met de voorstelling: Geen paniekMet een bezettingsgraad van 82% werd de voorstelling ongelooflijk goed bezocht.

Met haar derde programma: Ik zie de bui al hangen ging Marjolijn verder waar ze met Geen paniek gebleven was. Gezellige onderwerpen als depressie, moedeloosheid, zelfkritiek en angst passeren de revue. Hoopvol gaat Marjolijn bij coaches, spirituele docenten, ervaringsdeskundigen en psychologen te rade. Maar of het helpt… Ook dit programma was bijna overal uitverkocht.

In haar vierde programma: Ongestoord onderzoekt Marjolijn wat er van je over blijft als je geen diagnose meer hebt. Ben je dan… normaal? En is het leven dan ook meteen veel eenvoudiger? (spoiler alert: nee, helaas)

Marjolijn heeft met haar psychiatrisch cabaret  (óók voor normale mensen) een heel nieuwe doelgroep aangeboord. De zalen zijn meestal uitverkocht en gevuld met drie groepen: cabaretliefhebbers, psychologen/psychiaters/huisartsen en natuurlijk mensen die zelf ook bekend zijn met angst, paniek of depressie.

Dit is een heerlijke avond zwarte humor om van te smullen. Je knapt er echt van op.

In 2014 verscheen het eerste boek van Marjolijn:  Schijtluis. Over haar leven met een angststoornis (en dat van een aantal bekende Nederlanders).

Zowel de voorstellingen als het boek hebben als doel om het taboe op psychische aandoeningen te doorbreken.

De jury van het Amsterdams Kleinkunstfestival: ‘Marjolijn is een originele theaterpersoonlijkheid; een genot om naar te kijken. Ze weet te ontroeren in kleine liedjes en weet haar grappen goed te plaatsen.’

De Volkskrant: ‘Van Kooten doet denken aan Brigitte Kaandorp omdat ook zij de lach aan haar kont heeft hangen en haar humor vindt in tragiek en onhandigheid.’

De in Amsterdam geboren Marjolijn van Kooten (1971) groeide op in Zaandam. Ze doorliep achtereenvolgens MEAO, HEAO Commerciele economie en Communicatiewetenschap aan de UvA. Maar het bloed kruipt waar het niet gaan kan en dus deed ze auditie voor de Amsterdamse TheaterAcademie, waar ze in 2010 afstudeerde.

De media over Marjolijn.

Eén reactie op “Marjolijn

Reacties zijn gesloten.