Jodela-hi-ti

Ik sta in de Albert Heijn een beetje besmuikt door de Story te bladeren (Ach, is Martine Bijl depressief, wat jammer, dat vind ik nou zo’n leuke vrouw) als ik uit een ander pad ‘Jodela-hi-ti!’ hoor. Ik verstijf. Ik hou niet van luidruchtige mensen. Maar luidruchtige mensen houden wel van mij, want ze zijn dol op publiek, dus schalt er door het pad: ’Ik ben Jan en ik kan er wat van! HAHAHA! Jodela-hi-ti!’. 

Ik ken dit slag. Als je niet om ze lacht, ben je meteen een chagrijn. Nou, als een symptoom van grondig chagrijn is, dat je bij de tramhalte geen gezellig praatje over het weer wilt maken, en niet om de bloemenman die altijd hetzelfde grapje maakt lacht, ja, dan ben ik behoorlijk chagrijnig. Zo’n bloemenman die tegen de klant voor me iets afschuwelijks roept als: ‘We moeten onszelf maar kietelen hè, een ander doet het niet!’, mij vervolgens aankijkt en samenzweerderig knipoogt. Om me erbij te betrekken. Daar valt geen antidepressiva tegenop te slikken. Dan kan ik alleen nog maar lelies kopen, en thuis hompen cake met koffie wegwerken.  

Ik hoor zoevende bandjes de hoek om komen en ja hoor: een enthousiaste man in een uitbundig versierde scootmobiel, (zo komt de kerstverlichting-op-batterijen eigenlijk het hele jaar goed van pas) met knipperende alarmlichten, zoekend naar contact. 

Terwijl ik de Story teruggooi en me met afgewende blik naar een ander pad haast, jodelt hij: ‘Jodela-hi-ti!’ in mijn richting. Ik veins een slecht gehoor (was het maar waar) en grote belangstelling voor de schuursponsjes, goh, zo veel keuze, en wat een hoop kleuren ook. 

Tegen een klant met beduidend meer geduld en menslievendheid dan ik, vertelt hij over de grote hoeveelheid valium die hij krijgt, vanwege zijn hevige pijnen, en hoe die zijn ellende to-taal niet verlicht. Meteen na het beschrijven van zijn pijn roept hij: ‘Ik ben Edje en ik geef ‘m van Jetje! HAHAHA! Jodela-hi-ti!’

Ik zucht. Ik voel hoofdpijn opkomen. Ik wil óók valium. En geduld. En menslievendheid. 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *