Geen paniek

Geen paniek. Zo heet de voorstelling die ik samen met Bram Bakker ga spelen. Twee voorstellingen op één avond. Met als doel: het taboe op angst doorbreken.Geen paniek zachte kleur

We zijn allebei bekend met paniek. Ik schiet zelf regelmatig in de vlekken en schreef hier het boek Schijtluis over. Bram behandelt bekende en onbekende Nederlanders met angstklachten. In het afgelopen seizoen speelde ik In principe wel, wat de try-outversie was van Geen paniek. In seizoen 2015-2016 trekken Bram en ik samen langs de theaters om het taboe op angst en paniek een beetje te verminderen. Want één op de vijf mensen in Nederland krijgt te maken met paniekaanvallen. Eén op de vijf! Aaaaargh! Paniek!

Je angstig voelen, of zelfs paniekaanvallen hebben, is verschrikkelijk. Als je je daar dan ook nog eens voor schaamt, heb je dubbel pech. Maar ja, angst is nou eenmaal geen gebruikelijk gespreksonderwerp. Veel mensen met angstklachten schamen zich daarvoor. Zelf heb ik het ook jaren geheim gehouden. Rationeel gesproken was er niets om bang voor te zijn, en toch was ik het. Nou, leg dat maar eens uit op een feestje… (waar ik nooit meer kwam want daar durfde ik niet heen).

Daarom is er al het boek Schijtluis en komt er ook een voorstelling over angst. Overigens is het geen kommer en kwel in het theater hoor! Het is een heel vrolijke voorstelling geworden. Niet in de laatste plaats door Wimie Wilhelm, die mijn voorstelling regisseerde. De teksten en muziek heb ik zelf geschreven, met uitzondering van het lied Want als ik dat niet doe waarvan George Groot de tekst schreef, en Bas Kennis de muziek. Ook Mieky Hovenier heeft een bijdrage geleverd, en wel aan het Fobielied.

Bram Bakker is zo’n beetje de bekendste, of in ieder geval de meest besproken psychiater van Nederland. Na vele columns en boeken over psychiatrie te hebben geschreven, waagt hij zich voor het eerst in het theater. Naast alle treurigheid valt er in de psychiatrie gelukkig ook veel te lachen. Adviezen en regie Bram: Richard Kemper.

de Volkskrant: ‘Van Kooten heeft de lach aan haar kont hangen.’
Story: ‘Hoe humoristisch is Bram Bakker?’
Trouw: ‘De ironie en zelfspot druipen er vanaf’… ‘…combinatie van Kaandorp en Dorrestijn…’
Linda: ‘Zwarte humor en zelfspot van Bakker & Van Kooten.’
Een ex-patiënt: ‘Bedenkelijk niveau voor een psychiater.’

Fotograaf: Richard Zandberg

14 reacties op “Geen paniek

 1. Naar aanleiding van de uitvoering Geen Paniek:
  Prima voorstelling:
  Het gedeelte van Bram was voor mij bekend ( heb heel mijn werkzame leven: 44 jaar gewerkt op diverse plekken binnen de psychiatrie). De informatie was correct tot en met het aandeel van de persoon van de behandelaar in behandelingen. Het tempo vond ik te laag en te weinig humoristisch. Jammer.
  Voor mij zou de avond verbeterd kunnen worden door het gedeelte van Bram Bakker erg in tijd in te korten en jouw speeltijd te verruimen of wellicht een andere optie.
  Jij Marjolein zou als ervaringsdeskundige een hele avond kunnen vullen!!! en wellicht belangrijke informatie over angst en de aanpak van klachten verwerken in jouw optreden.

 2. Naar aanleiding van de uitvoering Geen Paniek:
  Prima voorstelling:
  Het gedeelte van Bram was voor mij bekend ( heb heel mijn werkzame leven: 44 jaar gewerkt op diverse plekken binnen de psychiatrie). De informatie was correct tot en met het aandeel van de persoon van de behandelaar in behandelingen. Het tempo vond ik te laag en te weinig humoristisch. Jammer.
  Voor mij zou de avond verbeterd kunnen worden door het gedeelte van Bram Bakker erg in tijd in te korten en jouw speeltijd te verruimen of wellicht een andere optie.
  Jij Marjolein zou als ervaringsdeskundige een hele avond kunnen vullen!!! en wellicht belangrijke informatie over angst en de aanpak van klachten verwerken in jouw optreden.

 3. Dag Marjolein en Bram, ik heb jullie speellijst, die tot mei te zien was, enkele malen doorgenomen, maar het noorden is duidelijk niet in het vizier.Dat is jammer.
  Een aantal plaatsen komen meerdere malen voor. Harlingen heeft deprimeur, maar dat
  ligt verre van centraal.
  Plaatsen als Leeuwarden, Drachten, Heerenveen, Assen, Zwolle e.a. zouden de moeite waard zijn om eens te verschijnen.
  Vriendelijke groeten,
  Gr.Kammeraat

 4. Hallo Marjolein en Bram,

  Wij zijn een psychosociaal revalidatiecentrum uit Asse, België en zouden graag een stuk brengen rond psychische kwetsbaarheid. Het stuk “geen paniek” sluit nauw aan bij wat wij zoeken. Brengen jullie ook opvoeringen in België? Mogen wij uw stuk gebruiken? Kan u ons het script opsturen? Kan u ons tips geven, hoe wij dit kunnen aanpakken?

 5. Hallo Marjolijn en Bram,

  Geloof het of niet, maar sinds ik de voorstelling (2x) heb gezien, denk ik in ‘enge situaties’ aan jullie humor en weet je…het werkt!
  Zit ik midden in de bioscoopzaal voor de nieuwste James Bond, gaat het licht uit…’Getver, waar is de uitgang?!…dan denk ik aan het chemische toilet in jouw rugzak…en moet ik lachen! Kan ik tenminste gewoon van de film genieten.
  Ik wens het iedereen toe.

  Bedankt en veel succes gewenst!
  Groetjes,
  Eveline (vriendinnetje van Marjo)

 6. Hai Marjolijn, ook ik zou graag jouw voorstelling geen paniek willen bijwonen. Zit vlg jaar het prachtige chasse in Breda er nog in? Hoor het graag. Maak er iets moois en vooral vrolijks van. Heel veel succes.

 7. Hallo Marjolijn en allen. Ook zou ik super graag een voorstelling willen bijwonen, maar vanwege dezelfde soort klachten is het voor mij erg moeilijk om naar het westen te reizen. Mijn voorkeur gaat uit naar Zwolle 🙂 Of lig richting het Noorden. Dit voelt veiliger omdat het daar veel minder druk is op de weg. Vriendelijke groet, Karin

  1. Wij willen zelf ook graag die kant op, dus volgend seizoen komt dat vast goed. Hopelijk zien we elkaar dan! Hartelijke groet, Marjolijn

 8. Goedemorgen,

  Daarnet lees ik het artikel in Trouw en was ook benieuwd naar de speellijst, met name, voor familie in het Noorden, waar mijn zwager al langere tijd depressief en angstig over van alles en nog wat is.

  Ik hoopte dat de voorstelling ook in Drachten zou worden gebracht, nee dus in het hele Noorden van het land nergens, terwijl Trouw toch een landelijke krant is, jammer, jammer, Jitske van der Meer

  1. Hallo
   In Assen hebben ze een nieuwe kolk gebouwd voor kleine voorstellingen
   De. Rabo heeft er zelfs een zaal
   In noord Nederland zijn veel gespannen mensen( aardbevingen en werkloosheid)
   Is het niet beter een aantal voorstellingen te schrappen en naar Assente komen
   De Lawei in Drachten is ook een optie
   de noot in Groningen is erg hoog Misschien een volle MARTINI PLAZA?
   ZOU WEL BIG BISNIS ZIJN
   We komen zeker naar een voorstelling Waar ook
   Zoals het nu lijkt wordt het HAARLEM
   gr
   Henk

   1. Hallo Henk,
    wat fijn dat je zo lekker meedenkt :-). Allemaal goede opties, wat mij betreft. We komen zeker nog een keer naar het Noorden, maar jou zien we alvast in Haarlem. Hartelijke groet, Marjolijn

  2. Hallo Jitske,
   inderdaad staan we dit seizoen niet in het Noorden. Hopelijk volgend seizoen wel hoor, dus dan maken we het goed. Hartelijke groet, Marjolijn

 9. Wij zouden graag een voorstelling willen bezoeken, maar blijkbaar hebben Van Kooten en Bakker ook een angst voor het noorden onder de leden. In de wijde omgeving geen voorstelling te bekennen…Aardbevingsangst?

 10. Hallo
  Wij wonen in Assen
  Wat is het dichtsbijzijnde theater waar zij komen.
  We willen graag naar hun voostelling
  Gr
  Henk

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *