Bijna première!

De meest gestelde vraag door journalisten is: Hoe kan het dat iemand met een angststoornis wél durft op te treden? Ja, dat is een logische vraag. Jarenlang durfde ik niet te reizen, ik kwam mijn woonplaats niet of nauwelijks uit. Soms probeerde ik de grenzen van de stad te overschrijden, maar dat eindigde steevast in een paniekaanval. En als je maar lang genoeg last hebt van paniekaanvallen, is de kans op een depressie best groot. Zeker toen mijn bewegingscirkel kleiner werd en daarmee mijn wereld ook. Durfde ik voorheen nog de hele Zaanstreek door, na verloop van tijd was alleen het centrum voor mij nog veilig, omdat ik me dan op loopafstand van mijn toenmalige huis bevond en dus altijd – in geval van paniek – snel naar mijn veilige huisje zou kunnen.

Oordelen
Het tij begon te keren toen ik leerde om niet meer te vechten tegen mijn angst en depressie. Die gevoelens zijn zó naar, ondermijnend en verrot, dat ik me daar altijd tegen verzette. Ik wilde dat niet voelen, ik wilde vrolijk zijn en vooral: normaal. Maar dat was ik niet. Ik had last van drukte, herrie, onrust en vooral van mezelf. Van mijn eigen oordelen en scheldpartijen in mijn hoofd. Ik was zwak! Ik stelde me aan! Ik was een loser! Het zou nooit wat worden met mij!

Accepteren
Het beste wat je kunt doen tegen angst is de angst accepteren. Maar dat is ook gelijk het allermoeilijkste. Hoe kun je iets accepteren wat je niet wílt accepteren? En hoe ziet accepteren er eigenlijk uit? Over die vraag heb ik me jaren gebogen. Uiteindelijk heb ik, met behulp van Acceptance & Commitment Therapy (ACT) geleerd hoe je dat kunt doen.

Psychiatrisch cabaret
Tegenwoordig treed ik met mijn psychiatrisch cabaret op in theaters door heel Nederland, en afgelopen zomer vierde ik vakantie in Zuid-Frankrijk. Zuid-Frankrijk! Dat is echt heel ver weg, voor iemand met reisangst! Maar het is gelukt en dat betekent dat het mogelijk is, niet alleen voor mij maar voor al die mensen die lijden aan angst. En dat zijn er veel: maar liefst één op de vijf mensen heeft er last van (gehad).

Mijn leven is inmiddels behoorlijk op de rit. Ik werk fulltime, mijn zalen zijn bijna altijd uitverkocht, ik ben getrouwd met een fantastische man en meestal vrij van angst. Wel gebruik ik nog medicatie en ben ik altijd bang voor een terugval.

Ik zie de bui al hangen
Over die angst voor een terugval heb ik een cabaretvoorstelling gemaakt: ‘Ik zie de bui al hangen’, die overigens heel geestig is! Zelf heb ik gemerkt dat humor bevrijdend werkt. Ik ben dol op zelfspot en heb tijdens mijn groepstherapie ook enorm gelachen (en natuurlijk ook gehuild).

Cabaret is natuurlijk geen therapie. Maar lachen om je eigen onvermogen kan wel heel therapeutisch werken! Gezellige onderwerpen als depressie, moedeloosheid, zelfkritiek en angst passeren de revue.

Dit is een heerlijke avond zwarte humor om van te smullen. Je knapt er echt van op.

Ja, en dat ik nu, een paar dagen voor de première erg nerveus ben en dat dat mijn angst triggert, nou ja, dat moet ik dus accepteren. Zucht.

Speellijst Ik zie de bui al hangen

7 reacties op “Bijna première!

 1. Hallo Marjolein

  Afgelopen vrijdag enorm genoten van je voorstelling in Pepijn Theater!! Geweldig hoe je met je heerlijke humor kijkt naar een enorme worsteling met het eigen hoofd!

  Alles voor mij heel herkenbaar en ik hoop van harte dat er veel mensen en vooral z.g. hulpverleners naar je programma komen kijken. Heel leerzaam en met heerlijke humor!!

  Dankjewel je bent een topwijf!!

 2. Beste Marjolijn, Gisteravond naar je voorstelling in wageningen geweest! Ik heb er erg van genoten! Heel herkenbaar allemaal! Vooral de doorvewijzing van de huisarts naar de praktijkondersteuner… en al die adviezen…. de een weet het nog beter dan de ander…. je hebt ongelovelijk veel humor , maar ook je liedjes waren erg mooi! Dank je wel dat je je zo kwetsbaar durft op te stellen en het taboe wat nog steeds op depressie ligt weet te doorbreken! Hulpverleners zouden naar je voorstelling moeten gaan daar kunnen ze nog een hoop van leren! Misschien kun je ook een keer optreden op het open mind festival wat in amersfoort georganiseerd wordt? Bram bakker was er vorig jaar ook! Ook daar wordt er met humor en creativiteitcaandacht besteed aan je psyche! Nogmaals dank voor de heerlijke avond , ik heb onwijs gelachen!

 3. Hallo Marjolein, vanavond heb ik genoten van je voorstelling “Ik zie de bui al hangen” in Gouda. Ik was er met mijn nicht/vriendin. We weten beiden wat depressies zijn. Dat gebroken been en die rolstoel vonden we echt zo goed. “zit je nou nog steeds in die rolstoel? Zou je er eens niet iets aan doen?”. Daar gingen we op de terugweg eindeloos op door. Komen we een negeren tegen:”ben je nou nog steeds zo zwart?”. Dat was inderdaad een probleem. Zit je daar als alleenstaande bijstandsmoeder en zwaar depressief en zeggen ze: kijk eens naar buiten, de zon schijnt. Of: je moet niet zoveel aan vroeger denken. Of: kijk eens naar die mooie kinderen van je, geniet daarvan. Terwijl je je de hele tijd schaamt en schuldig voelt, juist omdat je dat allemaal niet meer kunt. En vooral niks over zeggen want dan ben je een zeikwijf. SUPER goed wat jij doet! Acceptatie, daar gaat het om.!

 4. Hallo Marjolein,

  Ben naar je voorstelling geweest in Nootdorp. Geweldige show, heel herkenbaar, zeker daar ik in de psychiatrie werk. Mensen met angststoornissen, depressies e.d. De psychiatrie zou jou moeten uitnodigen voor se patiënten maar ook voor personeel. Marjolein, ik vind het echt top hoever jij bent gekomen, en dat je dit doet. Ga zo door.

 5. Hallo Marjolijn, ik ben afgelopen zaterdag naar jouw voorstelling in Roden geweest en ik vond het weer fantastisch. Ik heb drie shows van je gezien, allen in Roden. Ik had ook twee mensen meegenomen die nog nooit van jou hadden gehoord en ook van jou hebben genoten. Ik heb je nog aangesproken na afloop van de show, ik heb zelf in 2010 een depressie gehad en herken daardoor ook veel. ben opgenomen geweest, 10 weken en toen de medicijnen weer aansloegen ging het beter met mij en ik ben niet bang voor een terugval als ik mijn medicijnen maar in neem en leefregels in acht neem, naar mezelf en mijn lijf luisteren. ga zo door met je shows en kom weer in Roden.

 6. Erg genoten van je voorstelling in het posttheater Arnhem Marjolein!
  Herkenbaar voor zowel mijzelf als een vriendin en in het werk als doktersassistente in een drukke Arnhemse achterstandswijk met alle (psychische )problematiek rondom .
  Ik houd v je humor en kom zeker nog eens kijken !
  Groetjes & succes Evelyne

 7. Beste Marjolijn, door even lekker te lachen om deze materi heb ik in de kou bij de tram op een bankje meteen mijn notities aan kunnen vullen met de conclusie van een persoonlijk onderzoekje. Ik heb negen uur geslapen! Gelukkig kan ik om veel van deze dingen zelf ook al grapjes maken en dat valt zelfs op bij belangrijke gesprekken. Bedankt?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *